28.4 C
Craiova
miercuri, 5 iunie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAcropole, stânca sacra a Atenei

Acropole, stânca sacra a Atenei

Dealul Acropole, supranumit si „stânca sacra“ a Atenei, este poate cel mai important loc din capitala Greciei. Cladirile ridicate aici, adevarate minuni arhitectonice, reflecta trecerea timpului peste Grecia.


Prima data, Acropole a fost locuit in perioada neolitica. In perioada arhaica (650 – 480 i.d.H.) s-a instaurat in acest loc cultul zeitei Atena, dupa cum arata numeroasele insemnari de pe cladiri sau basoreliefuri.


In timpul perioadei clasice, au fost ridicate cele trei temple importante: Parthenon, Erectheion si Templul lui Nike. De asemenea, Propylaea, intrarea monumentala in zona sacra, a fost construita in aceeasi perioada.


Monumentele de pe Acropole reflecta succesiunea istoriei pe aceste meleaguri. Parthenonul este cel mai important si mai cunoscut monument al civilizatiei vechi grecesti, fiind deseori considerat simbolul Greciei. Este dedicat zeitei Athena Partenos, patroana orasului Atena. Constructia sa a durat noua ani, iar decoratiile exterioare au fost finalizate sase ani mai târziu, in 432 i.d.H. Monumentala constructie a fost initiata de Pericle, supervizata de Fidias, faimosul sculptor atenian, in timp ce Ictinos si Calicrates au fost arhitectii cladirii.


Este construit in stil doric, cu opt coloane pe fiecare dintre fetele mici si 17 pe cele doua mari. De-a lungul vremii, Parthenonul si-a pastrat caracterul de locas religios, fiind transformat pe rând in biserica bizantina, latina si apoi in moschee.


Alt monument aflat pe Acropole este Templul Erechtheion, construit in stil ionic. Partea sa principala este impartita in doua sectiuni, dedicate venerarii celor doua zeitati principale din Attica: Athena si Poseidon-Erectheus. In partea de sud se gasesc sculpturile faimoaselor Cariatide.


Construit tot in stil ionic, Templul lui Nike este dedicat zeitei Atena Nike. Pe una dintre cele patru fete ale sale (cea estica) se regaseste un basorelief descriind o conferinta a zeilor, in timp ce pe celelalte trei sunt scene din diverse batalii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS